ANTISTIXIS

Year: 2017
Location: Athens, Greece
Program: Urban design, Residential
Collaborators: Dora-Danai Kolokythakou, Gregory Petropoulos
Type: Academic project

In the heart of Athens, next to Omonia Square, there is Geraniou street. It consists part of a wider neighbourhood, clearly degraded, with a mixed use of houses and retail stores, most of which are currently unexploited. One of the characteristics of this area is the coexistence of different nationalities. The polymorphy and the multinational character throughout the whole axis of Geraniou street is a quality that we want to maintain and intensify.

Our proposal focuses on the possibility of an extension of Geraniou street, through a linear axis that can potentially unite Vathis Square and Theatre Square. This axis, to our composition takes the form of a strict metal structure that is attached always to one side of the buildings, thus creating a new shell or facade for them. This system is inspired by the Athenian Stoa, that we redefine and use it as a tool for a new urban condition.

Through a careful research on the typology and the current condition of each urban block, we choose in some cases to tear down entire buildings and replace them with more flexible structures, that follow the corbusian domino model or trim part of the existent facades or just to attach the axis to the existing buildings by leaving them intact.The discovery of new hidden places in the inner space of the blocks, the extension of the private life towards outdoors in the form of a “balcony to the city” and the use of the stoa model as a semi-open space that is being multiplied in vertical level, enhance the possibility for an interaction and coexistence between the citizens.

Our goal is that this new structure, that penetrates and unites the urban blocks in different levels, will create a new territory that potentially can bring together not only the passers-by with the inner space of the buildings, but also to create the conditions for a new appropriation of the spatial qualities that are being introduced.

Χρονολογία: 2017
Τοποθεσία: Αθήνα, Ελλάδα
Πρόγραμμα: Αστικός σχεδιασμός, Κατοικία
Συνεργάτες: Δώρα-Δανάη Κολοκυθάκου, Γρηγόρης Πετρόπουλος
Είδος: Ακαδημαϊκή εργασία

Στην καρδιά της Αθήνας, δίπλα στην πλατεία Ομονοίας, βρίσκεται η οδός Γερανίου. Αποτελεί  μέρος μιας ευρύτερης γειτονιάς, εμφανώς υποβαθμισμένης, στην οποία συνυπάρχουν κατοικίες και μαγαζιά, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων, ωστόσο, παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της περιοχής είναι η συνύπαρξη διαφορετικών εθνικοτήτων. Η πολυμορφία και ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας καθ' όλον τον άξονα της οδού Γερανίου συνιστά μια ποιότητα την οποία θέλουμε να διατηρήσουμε και να εντείνουμε.

Η πρότασή μας εστιάζει στη δυνατότητα της επέκτασης της οδού Γερανίου, μέσω ενός γραμμικού άξονα που δυνητικά μπορεί να ενώσει την πλατεία Βάθης με την πλατεία Θεάτρου. Αυτός ο άξονας, στη σύνθεσή μας παίρνει τη μορφή μιας αυστηρής μεταλλικής κατασκευής, η οποία προσκολλάται πάντοτε στη μια πλευρά των κτιρίων, δημιουργώντας κατ' αυτόν τον τρόπο ένα νέο κέλυφος ή μια νέα όψη για αυτά. Αυτό το σύστημα έρχεται ως άμεση αναφορά στην Αθηναϊκή Στοά, την οποία και επαναπροσδιορίζουμε και τη χρησιμοποιούμε ως ένα εργαλείο για μια νέα αστική συνθήκη.

Μέσα από μια προσεκτική έρευνα πάνω στην τυπολογία και την υφιστάμενη κατάσταση κάθε οικοδομικού τετραγώνου, επιλέγουμε σε μερικές περιπτώσεις είτε την κατεδάφιση ολόκληρων κτιρίων και την αντικατάστασή τους από πιο ευέλικτες κατασκευές, που ακολουθούν το πρότυπο του ντόμινο του Λε Κορμπυζιέ, είτε τη μερική αποκοπή της υφιστάμενης όψης των κτιρίων ή απλά την προσκόλληση του άξονα στα υφιστάμενα κτίρια αφήνοντάς τα ανέγγιχτα. Η ανακάλυψη νέων κρυμμένων τόπων στο εσωτερικό των οικοδομικών τετραγώνων, η επέκταση της ιδιωτικής ζωής προς τα έξω με τη μορφή ενός "μπαλκονιού προς την πόλη" και η χρήση του μοντέλου της στοάς ως έναν ημι-υπαίθριο χώρο ο οποίος πολλαπλασιάζεται σε κατακόρυφο επίπεδο, μεγαλώνουν τη δυνατότητα για μια τη διάδραση και τη συνύπαρξη μεταξύ των κατοίκων.

Στόχος μας είναι αυτή η νέα κατασκευή που διαπερνά και ενοποιεί τον αστικό ιστό σε διαφορετικά επίπεδα, να δημιουργήσει ένα νέο έδαφος το οποίο δυνητικά μπορεί να φέρει κοντά όχι μόνο τους περαστικούς με τον ενδότερο χώρο των κτιρίων, αλλά και να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια νέα οικειοποίηση των χωρικών ποιοτήτων που εισάγονται.