SECOND MATTER

Year: 2017
Location: Athens, Greece
Program: Commercial, Residential
Collaborator: Eleni Ragavani
Type: Academic project

In the heart of Athens, at the old neighborhood of Gerani, the high density of the urban blocks transmits a suffocating feeling. The compact structures, behind their facade, hide meticulously a large amount of unused or half-abandoned places.

Our case study is focused on the urban block between the streets Gerani, Sofokleous, Sokratous and Anaxagora. The intervention lies on the perception of maintaining the outer shell, the skin of the urban block intact and introducing a “cloak” in the interior open space of the block by creating a common ground for all. The clean cut of the inner core in an offset of 15 meters from the edges, leaves the buildings raw and naked, exposed to a new circulation zone that is attached to their open sections. The cloak, that reaches the height of 15 meters, encapsulates the interior gaps that are created by the cut, at the same time that the transverse stoas of the ground level function as the main entrance from the street to the interior. In addition, two thin “towers” are settled opposite from each other, in order to fill the gaps of the outer shell. Their height reaches the 26 meters, as an open dialogue with the nearby high-rise buildings.

Our goal is to maintain the commercial spaces of the ground level, according to the character of the neighborhood, but at the same time to motivate the use of the upper floors as a mix of residential and professional spaces. The new circulation zone will work as an intermediary space, an internal stoa, where the in-between borders are reconsidered. The new atrium will transform the unseen interior of the block to a new meeting point, a public, yet half-hidden, territory.

Χρονολογία: 2017
Τοποθεσία: Αθήνα, Ελλάδα
Πρόγραμμα: Εμπορική χρήση, Κατοικία
Συνεργάτης: Ελένη Ραγκαβάνη
Είδος: Ακαδημαϊκή εργασία

Στην καρδιά της Αθήνας, στην παλιά γειτονιά του Γερανίου, η υψηλή πυκνότητα των οικοδομικών τετραγώνων μεταδίδει ένα αποπνικτικό αίσθημα. Οι συμπαγές κατασκευές, πίσω από τις προσόψεις τους, κρύβουν σχολαστικά ένα μεγάλο αριθμό χώρων σε αχρησία ή μισο-εγκαταλειμμένων.

Η έρευνά μας εστιάζει στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Γερανίου, Σοφοκλέους, Σωκράτους και Αναξαγόρα. Η επέμβαση έγκειται στην αντίληψη της διατήρησης του εξωτερικού κελύφους, του δέρματος του οικοδομικού τετραγώνου και στην εισαγωγή ενός "μανδύα" στον εσωτερικό ακάλυπτο χώρο, με τη δημιουργία ενός κοινού εδάφους για όλους. Η καθαρή τομή στον εσωτερικό πυρήνα, από τα 15 μέτρα από τα όρια και προς τα μέσα, αφήνει τα κτίρια ακατέργαστα και γυμνά, εκτεθειμένα σε μια νέα ζώνη κυκλοφορίας που προσκολλάται στις ανοιχτές τους τομές. Ο μανδύας, που φτάνει τα 15 μέτρα ύψος, εγκιβωτίζει τα εσωτερικά κενά που δημιουργούνται από την τομή, την ίδια στιγμή που οι εγκάρσιες στοές στο επίπεδο του εδάφους λειτουργούν ως κύριες είσοδοι από το δρόμο προς το εσωτερικό. Επιπλέον, δύο λεπτοί "πύργοι" τοποθετούνται απέναντι ο ένας από τον άλλον, έτσι ώστε να γεμίσουν τα κενά του εξωτερικού κελύφους. Το ύψος τους φτάνει τα 26 μέτρα, σαν ένας ανοιχτός διάλογος με τα γειτονικές ψηλές πολυκατοικίες.

Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τις εμπορικές χρήσεις του ισογείου, σύμφωνα με τον χαρακτήρα της γειτονιάς, αλλά την ίδια στιγμή να παροτρύνουμε την επανακατοίκηση των ανώτερων ορόφων με ανάμικτες τις χρήσεις των κατοικιών και των επαγγελματικών χώρων. Η νέα ζώνη κυκλοφορίας θα λειτουργήσει σαν ένας ενδιάμεσος χώρος, μια εσωτερική στοά, όπου τα ενδιάμεσα σύνορα επαναδιαπραγματεύονται. Η νέα εσωτερική αυλή που δημιουργείται θα μεταμορφώσει το αφανές εσωτερικού του οικοδομικού τετραγώνου σε ένα νέο σημείο συνάντησης, σε μια δημόσια, αλλά ακόμη μισοκρυμμένη επικράτεια.