RENDEZVOUS

Year: 2017
Location: Athens, Greece
Program: Residential
Type: Academic Project

At the neighborhood of Neapoli, in the centre of Athens, the presence of many different nationalities transmits a multicultural character. Τhis coexistence we choose to enhance it, by creating a space that will host more people and will become a reference point not only for its inhabitants, but also for the passersby. Our goal is to form the preconditions for a social condenser, a rendezvous, a meeting point. Our intervention is located at an empty plot at the corner of Ippokratous and Laskareos streets. There, a new complex of structures integrates the use of housing with that of a communal space, that functions as a shared kitchen.

As a starting point for the design process we observed the traces of the previous structures on the blind facades of the adjacent buildings and decided to reclaim them by creating at the level of Ippokratous street an open platform, an entrance that gives access both to the housing complex above and the communal space beneath. Τhe housing typology had as a reference point the basic structure of the monastery cells; a simple linear plan of a corridor and rooms located in a row, from the one side. The minimum personal space created in each apartment, lies in the logic of appropriating the common space on the lower levels and in the idea that the aggregation of people, through a participatory activity, such as the act of eating, can boost significantly the interaction between them.

Χρονολογία: 2017
Τοποθεσία: Αθήνα, Ελλάδα
Πρόγραμμα: Κατοικία
Είδος: Ακαδημαϊκή εργασία

Στη γειτονιά της Νεάπολης, στο κέντρο της Αθήνας, η παρουσία πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων μεταδίδει έναν πολυπολιτισμικό χαρακτήρα. Αυτή τη συνύπαρξη επιλέγουμε να την ενισχύσουμε, δημιουργώντας έναν χώρο που θα στεγάσει διαφορετικό κόσμο και θα γίνει σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τους κατοίκους του, αλλά και για τους περαστικούς. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για έναν κοινωνικό πυκνωτή, ένα ραντεβού, ένα σημείο συνάντησης. Η επέμβασή μας τοποθετείται σε ένα άδειο οικόπεδο στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Λασκάρεως. Εκεί, ένα νέο σύμπλεγμα κτιρίων ενσωματώνει τη χρήση της κατοικίας, με αυτή ενός ενιαίου κοινόχρηστου χώρου, που λειτουργεί ως συμμετοχική κουζίνα.

Αφετηρία του σχεδιασμού ήταν η παρατήρηση των ιχνών που άφησαν οι παλαιότερες κατασκευές του οικοπέδου στις τυφλές προσόψεις των γειτνιαζόντων κτιρίων. Αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε αυτά τα ίχνη, δημιουργώντας στο επίπεδο της οδού Ιπποκράτους μια ανοιχτή πλατφόρμα, μια είσοδο που παρέχει πρόσβαση και στα νέα δωμάτια-διαμερίσματα στους άνω ορόφους και στον κοινόχρηστο χώρο του ισογείου και του υπογείου. Η τυπολογία των κατοικιών, βασίστηκε στην κύρια δομή των μοναστηριακών κελιών: ένας απλός γραμμικός διάδρομος και δωμάτια/διαμερίσματα τοποθετημένα στη σειρά, από τη μια πλευρά. Η δημιουργία του ελάχιστου προσωπικού χώρου σε κάθε διαμέρισμα, έγκειται στη λογική της οικειοποίησης των κοινόχρηστων χώρων στα κατώτερα επίπεδα, καθώς και στην ιδέα ότι η συνάθροιση ανθρώπων μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία, όπως είναι αυτή του φαγητού, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη διάδραση μεταξύ τους.